perjantai 7. helmikuuta 2014

Villasika


Villasika on alkujaan unkarilainen maatiasrotuinen sika. Se on rotuna lähes 300 vuotta vanha. Siat ovat siltä ajalta, kun ei ollut lämmitettyjä tiloja, vaan piti pärjätä ulkona. Villasika on suurikokoinen (200–300 kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu.
Villasika voi elää vuoden ympäri ulkona, kunhan sillä on säänsuoja.
Ruokinnaltaan villasika ei eroa tavallisesta siasta muutoin kuin ruoan määrän suhteen. Villasika tulee toimeen huomattavasti vähemmällä. Jos villasikaa ruokkii kuten nykysikaa, se saattaa lihoa.
Luonteeltaan villasika on lempeämpi ja rauhallisempi kuin tavallinen sika. Aktiivisimmillaan se on aamulla ja illalla.





Elisabet ja Margareta ovat kotiutuneet meille hyvin. Kovasti ovat kesyyntyneet, antavat rapsutella ja tulevat jopa syliin asti. Ruoaksi tarjoillaan aamuin illoin kaurajauhoista tehtyä velliä, joka onkin possujen suurta herkkua. Melutaso nousee kyllä kivasti, jos ei ruoka tule salamana kärsän eteen. Possut ovat ihan mahtavia otuksia, joita ei voi oikeen verrata mihinkään muuhun eläimeen.. niiden kanssa istuskellessa tuolla aitauksessa ei tuu tylsää..kokoajan niillä on joku projekti meneillään, juostaan, revitään, riehutaan, tongitaan, kannetaan, syödään, kiipeillään.. Ja sitten yhtä-äkkiä tulee väsy ja kaivaudetaan masut vastakkain lämpölampun alle koisimaan.

Ensi keväänä, kun rautakanki pystyy maahan, olisi tarkoitus tehdä näille oma tarha ja koppi. Mietinnässä on vielä miten, mistä ja minne..Joka tapauksessa johonkin missä on oja tai muu märkä kohta, jotta pääsevät kunnon kurakylpyihin :) 

Nämä possuset olisi tulevaisuudessa tarkoitus astuttaa villasika karjulla. Karju on vielä hankkimatta, mutta astutus onkin ajankohtainen vasta kun possuset ovat n. vuoden vanhoja. Eli jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, possuvauvoja olisi vipeltämässä kesällä 2015.


4 kommenttia:

  1. Upean näköisiä nöfnöffejä! En ollut tiennytkään että tämmöisiäkin on olemassa :)

    VastaaPoista
  2. Niin on :) Itekkin oon tiennyt näiden olemassa olosta vasta parisen vuotta ja livenä näin viime kesänä farmarissa Seinäjoella :)

    VastaaPoista
  3. Ihania!
    Miten noiden pidon kanssa, vaativat varmaan rekisteröitymisen?
    Onko paljon terveysongelmia, tarvitsevatko rokotuksia, sorkanhoitoa, vitamiineja? Mikä on elinikä?
    Mistä näitä suomesta saa jos esim ihan lemmikiksi ajattelisi?
    Olen lampaitakin miettinyt, mutta kun ovat märehtijöitä ja olen asiasta lukenutkin pelkään, että ovat liian herkkiä ja sairastuvat...
    Kiitos vastauksesta!

    VastaaPoista
  4. Hei! Joo pitää olla rekisteröitynyt, maataloustoimistossa osaavat auttaa pitopaikkahakemuksen teossa ja neuvoa muutenkin mitä lupia tarvitsee. Villasiat ovat karaistuneempia ja terveempiä kuin tavispossut, mutta toki vaativat hyvät olosuhteet, jotta pysyvät terveenä. Rokotuksista en ole varma ovatko ns. pakollisia, mutta meillä ainakin rokotetaan, sikaruusu-parvo yhdistelmä rokotus, kahdesti vuodessa.. Sorkkia hoidetaan tarvttaessa, että pysyvät kuosissa.
    Ruoaksi saavat meillä kauravelliä ja kivennäistä. Ruokinnassa voi soveltaa tavispossujen ruokintaa, mutta määrät pienempiä ja suurinosa rehutehtaiden valmisruuista on liian voimakkaita.
    Eliniästä ei ole mitää luettua tietoa, mutta villisian elinikä on 15-20v. ja minisialla n. 15v. että luulisin sen olevan jotakin tuon suuntaista.
    Suomessa villasiat ovat aika harvinaisia vielä, mutta muutamia kasvattajia kyllä löytyy. Facebookissa on ainakin ryhmä Mangalitzat suomessa, josta löytyy ainakin jonkin verran lisätietoa rodusta ja villasikojen omistajista. Parhaiten lemmikkisiaksi sopii varmasti leikko eli leikattu urospuolinen sika.
    Minusta lampaat ovat aika tervettä sakkia, ainakaan meillä ei ole ollut mitään terveysongelmia. Olosuhteet ja ruokinta kun on kunnossa niin aika terveenä pysyvät. Kuiva ja vedoton makuualue, hyvälaatuista kuivaheinää, puhdasta vettä, suolaa ja kivennäistä. Kesällä suoja ja laidun. Näillä pääsee jo pitkälle :) Greta Stenberg- Elämää lampaiden kanssa-lampaiden puolesta kirjasta löytyy paljon hyvää tietoa lampaista.
    Toivottavasti löydät sinulle sopivan eläinlajin :)

    VastaaPoista